tisdag, december 30, 2008

Världens bästa webbplats utsedd

Världens bästa webbplats har utsetts - grattis www.vw.co.uk

Vi kände att den hade något visst, men de positiva resultaten i våra komparativa studier visar på ett nästan övertydligt sätt att detta är det bästa vi sett. Någonsin.

Detta kommer att vara förlaga för vääääldigt många webbplatser framöver - oavsett bransch eller inriktning. Kom ihåg var du läste det först...

Intressant att telia.se försökt med något målgruppsstrukturerande på förstasidan för företag. Ett tips bara - det räcker inte med enbart målgrupper som strukturerande element. Storheten med Volkswagens förstasida är ju att den har tre flikar samt produktvalet längst ned som skär igenom flera gruppers behov, och ger möjligheter till den som redan vet vad han/hon vill.

Notera också Volkswagens lilla alibi till marknadsavdelningen till höger...det gäller ju att gubbarna internt som ser webben som ett skyltfönster får skylta om ibland; ni vet ju hur kissnödiga dom blir annars...

I övrigt så har jag inte haft tid att skriva på ett bra tag och jag kan bara beklaga - har spelat musik och byggt hus (eller - Kossan och Kalven Bygg har byggt hus, jag har bitit på naglarna...). Tur att dom vet vad dom håller på med, för det gör inte jag.... 


Etiketter: , ,

7 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

För ett par år sedan deltog jag i ett seminarium där bl.a. du medverkade och jag har den största respekt för ditt kunnande inom de områden du verkar.

Människor som framför ett budskap och försöker sälja sina tjänster brukar jag om möjligt kolla upp för att se om dom själva ”lever som dom lär”.

Jag tittade i koden på webbplatsen duma.se och det var ingen vacker syn.

Där finns t.ex. inte något meta name="description" content=". Sidan är uppbyggd med tabeller och designmässigt styrd med mängder av osynliga bilder (21 osynliga bilder bara på första sidan). Ingen av de bilder som verkligen syns har någon alt-tag. Hur tror du någon med nedsatt syn eller den som stängt av bildvisning upplever det?

Man blir tveksam när man under USABILITY läser att; Duma kan undersöka hur er webbplats kan bli mer användarvänlig.

Det kanske ligger något i yttrycket att skomakarens barn har sämsta skona.

den 31 december 2008 10:23  
Blogger Mattias Beijmo sa...

Hej Anonym,
låt mig först och främst tacka för att du spenderat nyårsafton med att såväl läsa min blogg som att gå igenom koden på webbplatsen. Kartläggning av samtliga osynliga bilder timmar innan tolvslaget - imponerande. Vad driver dig??

Webbplatsen är ett lysande exempel på att ett företag kan blomstra utan att investera särdeles mycket i sin webbnärvaro - ett s.k. business-case avseende kostnad/nytta.

Vi har sagt att vi skall göra om vår sajt så länge nu att det är fånigt. Men nu säger jag en gång till - det ska vi. Men frågan är om vi kommer att lägga så himskans mycket kraft på att följa varenda detalj i WAI-riktlinjerna.

F.ö. har jag alltid ansett att Tillgänglighets-lobbyn använder brösttoner lite väl ofta. Det är ju inte så att vår sajt är flash/ajax/etc., utan är i jämförelse med många andra mycket bra ur WAI-synvinkel, eller hur?

Sen är den ju helt förjävlig på många andra sätt, men det vet vi. Vi har ett annat fokus, liksom.

den 5 januari 2009 15:52  
Anonymous Anonym sa...

Hej Mattias!
Kul att du kommenterade mitt lite kritiska inlägg, det hade jag nog inte väntat mig.

Du undrar vad som driver mig.
Jag har ett väldigt stort intresse för s.k. hemsidor. Har jobbat med design av webbplatser de senaste 10 åren och i samband med detta fått en ganska omfattande erfarenhet. Håller helt med dig om att de som värnar om tillgänglighet i alla lägen har fått alldeles för stort inflytande.

Att lite snabbt analysera duma.se tog inte lång tid för den som är van att läsa kod, sidan är ju inte så stor. Jag skrev mitt inlägg kl. 10.23 på nyårsaftonen och då var det ju drygt 13 timmar kvar till tolvslaget och champagnen.

den 6 januari 2009 17:04  
Anonymous Nikki Schei sa...

Mattias,
en kommentarer til artikkelen. Hvem er det som sier at VW i UK er verdens beste nettsted? Jeg kan tolke det som at det er du/dere som har gjort det, men det fremgår ikke tydelig, og det er vel av av nøklene til brukervennlighet - tydelighet i kommunikasjon...
En annen refleksjon som jeg gjør er at det er veldig få innlegg på din blogg? Hvorfor? Du har mye å dele har jeg fått høre!

den 28 januari 2009 09:10  
Blogger Mattias Beijmo sa...

Hej Nikki,
det är FN och Ban Ki-moon själv som under ett anförande för generalförsamlingen sa något i stil med

- "Och för övrigt vill jag bara ta tillfället i akt att gratulera Volkswagen UK till att ha skapat världens bästa webbplats!"

Häftigt, eller hur?

den 29 januari 2009 10:07  
Anonymous Nikki Schei sa...

Hei Mattias: Usannsynlig kult! Har du en link eller noe tilsvarene hvor man kan se dette? Tenkte inspirere en bilkunde i Norge ;)

den 29 januari 2009 12:25  
Blogger Mattias Beijmo sa...

Jeg bara tiller, Nikki...sorry.

den 31 januari 2009 19:13  

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida